Zelf aan de slag met het afkoppelen van uw radiator

Uw eigen radiatorklep losdraaien met deze handige tips

In het geval van een kapotte radiator of wanneer u een nieuwe (design)radiator wilt plaatsen, vinden we hier een praktisch stappenplan om zelf een radiator te vervangen. Bij het vervangen van de oude radiator moet u de cv-ketel uitzetten en de temperatuur tot onder de 40 graden laten zakken. Draai de kranen van de radiatoren die zich hoger dan uw eigen radiator bevinden open om deze te laten leeglopen.

In het geval dat de radiator die u wilt vervangen zich op het laagste punt van de installatie bevindt, dient u een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Open de kraan om ervoor te zorgen dat de installatie leegloopt. Als de te vervangen radiator niet op het laagste punt blijkt te zijn, is het belangrijk om de juiste locatie te vinden en daar de vulslang aan te sluiten om de installatie leeg te laten lopen.

Normaliter is de radiator geplaatst op het laagste punt van uw huis. Ontkoppel de leidingen van zowel de invoer als de uitvoer van de radiator. Schroef de radiator zelf los en neem indien nodig de bevestigingsmaterialen weg.

Instructies voor het monteren van een nieuwe radiator in uw huis

Als de oude radiator van zijn plaats is gehaald, is het nu tijd om de nieuwe te bevestigen. Wanneer u dezelfde soort radiator aansluit, kunt u dezelfde bevestigingsbeugels gebruiken. Als u een verschillend type radiator aansluit waarbij de af- en toevoer op een andere locatie zijn, dan dient u de leidingen te verlengen met behulp van de juiste gereedschappen.

De juiste werkwijze voor het maken van een fitting tussen de buizen. De buis moet op de correcte lengte worden afgesneden met de buizensnijder. De moer wordt vervolgens over de buis geplaatst. De knelring moet eerst over de buis worden geschoven (oudere knelringen zijn niet opnieuw te gebruiken). Vervolgens steekt u de buis in de fitting en draait u de moer stevig aan.

Zodra de af- en toevoer verbonden zijn met de nieuwe radiator en alle luchtventielen zijn afgesloten, vul dan het systeem opnieuw met water via de waterkraan bij de ketel. Laat de slang eerst water opnemen alvorens deze aan te sluiten op het systeem om de ontluchting te vergemakkelijken. Zodra u de kraan opent, laat het water stromen totdat de druk ongeveer tussen 1,5 en 2 bar ligt. Mocht het nodig zijn, ontlucht dan de installatie opnieuw.

Heeft u behoefte aan een professional?

Indien het niet naar wens verloopt of als u het liever uitbesteedt aan een expert?Benader Comfortloodgieters om dit voor u te regelen. Geef ons een belletje via 020 213 6069 om de mogelijkheden te bespreken.

Snel een medewerker spreken? Bel 020 213 6069

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Advies voor het voorkomen van veelvoorkomende lekkages
> Hoe u voorkomt dat uw douchekraan verstopt raakt door kalk
> Hoe u een lekkende kraan kunt repareren